–

Uniți Filmăm!

participare vizuală la problemele cotidiene ale societății

Brief Manifest: 

Filmul ca soluție care ne poate uni 

 
 
“Febra alegerilor a trecut. “Revoluția bunului simț” abia începe. Entuziasmul participativ a avut succes. Un moment bun pentru construirea sentimentelor de comuniune și comunitate. În aceste condiții supercalifragilistice ar trebui totuși să ne intrebăm și noi ca lelea Maria: “And now what?!“ Cum putem sprijini acest moment pe termen mediu și lung, nu doar pe termen scurt. După o zi plină de entuziasm, ce facem până la următoarea astfel de zi? Sentimentul de comunitate poate să devină usor doar un sentiment “de moment“. Conform experiențelor anterioare, poate să dispară la fel de repede cum a apărut. Atunci, ce facem ?
Treaba noastră ce facem! Toți știm mai bine decat toți. Iar povestea asta pare fara de sfarsit. Unii se trezesc. Altora li se face greață. Mulți protestează. Din păcate unii împotriva altora. Imaginările stânga-dreapta-sus-jos ne dezbină. Politicienii ne unesc. În sentimente de ură și dispreț, deseori reciproc. Și totuși, momentul alegerilor nu poate fi trăit și altfel? Indiferent dacă e prea scurt sau prea lung, ajungem mereu să-l pierdem printre degete. Cum ajunge momentul “alegerilor” să fie mereu un fel de “moment-căciulă” pe care ori ne-o fură cineva, ori ne-o furăm singuri?
 –
E minunat că ne trezim. Dar e util să ne trezim zilnic – constant, coerent, corelat. După atâta vreme, momentul “alegerilor” ar putea să ne fie în sfarșit de folos. L-am putea trăi ca rit de trecere, de maturizare socială. Oricât de adulți ni se pare ca suntem! E momentul ideal pentru a realiza cât de importante sunt instrumentele pe care le avem la dispoziție. Și pentru a ne maturiza în folosirea lor. Aceste instrumente sunt utilizate de alții cu mult succes. Oare nu e momentul să le folosim si noi la fel de eficient? 
Cum putem începe oare să alegem sau să facem ca alegerile noastre să conteze în fiecare zi? Poate că exercițiul alegerii ne-ar deveni mai prietenos dacă ar avea o continuitate mai bună decât cea electorală”.
Poveștile vizuale sunt instrumente tot mai puternice de înțelegere, exprimare sau schimbare socială. Similar cu eforturile de a scrie un text, a face film și a crea imagini cu sens înseamnă de fapt a face cele mai bune alegeri… alegeri vizuale optime, în condiții dificile. Pentru cei care practică acest exercițiu, el seamănă mai mult sau mai puțin cu viața. În non-ficțiune, dacă ai ratat momentul optim, de multe ori nu mai ai cum să-l refaci la fel de bine, orice ai face si oricum ai filma ulterior. Tocmai din acest motiv, filmul și multi-media bazate pe non-ficțiune pot avea o putere extraordinară. Ne ajută în raportarea noastră la fapte și personaje reale. Ne ajută mai ales în înțelegerea realităților noastre puțin cunoscute, puțin mediatizate, care au nevoie să fie povestite. Buna vizualizare a problemelor ne ajută în identificarea soluțiilor. 
Crearea unei povești vizuale despre viața reală are aceleași exigențe ca și crearea unei noi realități. În non-ficțiune ca și în viața de zi cu zi, orice moment ratat este irepetabil. Trebuie să învățăm “să nu ratăm momentul”. Si să reușim asta în mod constant, coerent, corelat. Uitându-ne la atomizarea socială din ultimii ani, această nevoie a devenit tot mai acută. Pentru a răspunde acestei nevoi a fost creată CINEIMPACT – Academia de Film, Cross-Media și Dezvoltare Socio-Vizuală. Pentru cei care vor să exprime cinematic poveștile neștiute ale oamenilor. Povești de la firul ierbii, capabile să schimbe vieți sau să bucure. Capabile să ajute oamenii să (se) înțeleagă mai bine. Să fie mai conștienți de ei înșiși și unii de alții. Și apoi să decidă ce vor. E foarte important ca oamenii să afle și să înțeleagă poveștile celorlalți. Această înțelegere îi poate uni. Comunicarea a devenit în ziua de azi un exercițiu nu numai social, ci și vizual. De când avem tehnologii foarte avansate, viața a devenit o avalanșă de “imagini” construite, manipulate, dedicate mai puțin oamenilor, cât consumului. A devenit ușor să spui o poveste, dar nu e ușor deloc să spui o poveste cu impact real. CINEIMPACT sprijină depănarea și depanarea poveștilor, folosind tehnologia în avantajul nostru, nu împotriva noastră. Trăim în era omului vizual, un “homo visualis” care receptează, acționează și creează diferit de omul generațiilor anterioare. E necesar să ne adaptăm. E necesar să învățăm să scriem și în imagini așa cum scriem în cuvinte. Imaginile și cuvintele au devenit astăzi un întreg socio-vizual. Acest întreg organic, care ne poate schimba viața atât în rău, cît și în bine, merită mai mult decât îi acordăm noi la răstimpuri. Haideți să ne regîndim potențialele, așa cum pot fie ele eficientizate azi – împreună: Științele Sociale, Artele Vizuale și Cinematografia, dedicate convergent reprezentărilor vizuale ale non-ficțiunii. Aceste instrumente de cunoaștere și producție, puse la lucru împreună, ne pot ajuta să ținem pasul cu noile noastre posibilități. Haideți să nu mai ratăm nici un moment al alegerilorMai ales acum cînd, intr-adevăr, e treaba noastră ce facem. A nimănui altcuiva!
 –
 fragment din textul “Film-making ca Decision-making 
 
 

Uniți Filmăm! este o inițiativă civică de îndemn la acțiune participativă în fiecare zi, de vot sau obișnuită. Acest program educational vă propune descoperirea numeroaselor teme din București și din țară, care au nevoie să fie povestite în forme capabile să creeze impact social. Filmmakeri, antropologi, artiști, jurnalisti, activiști sau creatori vizuali, pasionați de exprimarea lumii în care trăim în filme documentare și proiecte multi-media isi pot dezvolta competentele cinematice participand la cursurile Academiei de Film, Cross-Media și Dezvoltare Socio-Vizuală – CINEIMPACT

Află cum poți devenii un bun povestaș vizual al ideilor tale pe pagina 

Anului Academic 2014-2015

 –
 
Animatie:  POPIXAR Animation Studio, Augustin Pop
Muzica: Milea, Ada Milea feat. Bond theme

2 thoughts on “Academia Cineimpact: Uniti Filmăm !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s