Socio-Antropologie Vizuala

 

 

DSC01056

Gold Trade market in Pacific Siberia © Socio-Visual Academy

 

In experientele noastre cotidiene, angrenajele sociale si vizuale se determina reciproc. Ele ne bombardeaza capacitatile senzoriale atit in mod constient, cit si subconstient. O buna parte din informatiile vizuale isi dau silinta sa ne atraga atentia, sa ne captiveze sau sa ne socheze. Altele reusesc sa ne oboseasca, sa ne blazeze si sa transgreze aventura noastra vizuala zilnica intr-o experienta banala si redundanta. Devine tot mai dificil sa selectam experientele socio-vizuale care ni se potrivesc, cu care sa relationam intr-un mod personal, care sa ne satisfaca nevoile, dorintele, intuitiile. In secolul informatiei vizuale, devine tot mai necesara o buna constientizare si dezvoltare a competentelor noastre in a deconstrui avalansa senzoriala care ne modifica viata zilnic, imperceptibil si fundamental.  

In actuala complexitate a culturii si practicii socio-vizuale este tot mai necesara colaborarea competentelor umane in Socio-Antropologie Vizuala, Foto-Videografie si Film. Acest atelier structureaza modurile de explorare, analiza si interpretare a diversitatii socio-vizuale care ne inconjoara. Vor fi de asemenea discutate diferentierile disciplinare si metodologice dintre Sociologie si Antropologie Vizuala, directii si sensuri pe care acestea le impartasesc si cele in care sint disjuncte. Punind in context, atunci cind este cazul, complemente implicate de Antropologia obiectelor, creatie grafica si design, atelierul va examina mai ales domeniile fotografiei, videografiei si filmului, atit in sfera non-fictiunii, cit si in relatie cu orizontul creativ al fictiunii. 

O intelegere aplicata a lumii inconjuratoare necesita exersarea practica  atit a deconstructiei, cit si a contructiei socio-vizuale. Experimentarea perspectivei creatorului de catre consumatorul vizual poate sprijini rafinarea capacitatilor sale de a genera atit evaluari, cit si creatii proprii uneori entuziasmante. Fotografica, videografica sau cinematografica, o constructie vizuala oricit de simpla, dar construita riguros si eficient, poate produce un rezultat social capabil sa anime emotii si reactii puternice. Prin intermediul unor concepte, stilistici si creatii referentiale, acest atelier, impreuna cu cele care ii urmeaza, prospecteaza strategiile, rigorile si ingenuozitatile care au condimentat fundamental vizualitatea, unul din cele mai eficace procese creative ale societatii contemporane.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s