Motor

Modern-Times

“O Imagine valorează mai mult decît 1000 de cuvinte”, ne amintea Arthur Brisbane, ghiciți cînd?, acum 100 de ani. Și încă nu se referea la FilmIntre timp, “o imagine” a ajuns sa fie accesata de 1000 de ori mai des decit 1000 de cuvinte.

Ritmul tehnologic creste exponential si disproportia de accesare si impact social intre imagini si cuvinte creste in progresie geometrica. Exponential creste si productia de imagini, care au rolul nu numai sa ne informeze, ci si sa ne emotioneze, convinga, inspire… Statice sau in miscare,  cu impact de “1000 de ori” mai mare pe zi ce trece, imaginile ne formeaza felul de a fi, ne educa felul de a gindi si simti, pe scurt ne creeaza in aceeasi masura in care ele sint create.

Academia de Film, Cross-Media si Dezvoltare Socio-Vizuala este un algoritm de lucru pentru cei care sint interesati de explorarea socio-antropologiei, vizualitatii si filmului ca instrumente ale activarii sociale, politicilor culturale si participarii publice. CINEIMPACT este deschisa inovarii si dialogului creativ. Incurajam o atmosfera in care descoperim impreuna invizibilul interactiunilor dintre societate si vizualitate. Construim metode de educare si profesionalizare a pasiunii pentru domeniul vizual si complementaritatile sale senzoriale. Pentru o intelegere organică si integrată a potentialului de creatie si impact vizual, este nevoie de dorinta de a investiga, construi si deconstrui mecanismele creativitatii si anti-creativitatii. De ce, cum si ce se produce in angrenajul acestor mecanisme? Contextele si cauzalitatile in care acestea se dezvolta si efectele lor in societatea in care traim. Pe zi ce trece, creste oferta de tehnologie tot mai sofisticata cu costuri tot mai mici. Ea faciliteaza producerea si accesarea unei avalanse de materiale vizuale. Acest proces favorizeaza egalitatea de sanse. Teoretic ar trebui sa favorizeze si egalitatea de sanse in a produce si accesa materiale vizuale de calitate. Practic insa, progresul tehnologic incita doar cresterea cantitatii, nu neaparat si a calitatii. Sistemele educationale din regiune sunt uneori rigide si anti-creative (mai ales in relatie cu experimentul si inovarea) si, in consecinta, nu reusesc sa tina pasul cu ritmul dezvoltarilor tehnologice cu care interactionam zilnic. Se creeaza astfel o disproportie cu efecte sociale greu de anticipat. Scopul Academiei de Film, Cross-Media si Dezvoltare Socio-Vizuala este de a recontextualiza in plan personal si social calitatea practicilor in care vizualitatea este construita, perceputa, resemnificata. Examinarea si inzestrarea acestor practici cu rafinament si sens devine un motor de dezvoltare a calitatii interactiunilor, comportamentelor si  productiilor noastre socio-vizuale.

In experientele noastre cotidiene, angrenajele sociale si vizuale se determina reciproc. Ele ne bombardeaza capacitatile senzoriale atit in mod constient, cit si subconstient. O buna parte din informatiile vizuale isi dau silinta sa ne atraga atentia, sa ne captiveze sau sa ne socheze. Altele reusesc sa ne oboseasca, sa ne blazeze si sa transgreze aventura zilnica intr-o experienta banala si redundanta. Devine tot mai dificil sa selectam experientele socio-vizuale care ni se potrivesc, cu care sa reusim sa relationam intr-un mod personal, care sa ne satisfaca nevoile, dorintele, intuitiile. In secolul informatiei vizuale, apare tot mai des necesitatea de a constientiza si dezvolta nivele actualizate de competenta, in a deconstrui avalansa senzoriala care ne modifica viata zilnic, imperceptibil si fundamental.

Academia de Film, Cross-Media si Dezvoltare Socio-Vizuala structureaza modurile de explorare, analiza si interpretare a diversitatii socio-vizuale care ne inconjoara. Punind in context complemente implicate de Antropologia obiectelor, creatie grafica si design, CINEIMPACT examineaza domeniile Fotografiei, Videografiei si Filmului, atît în planul creativ al non-ficțiunii, cît și al ficțiunii. Colaborarea competentelor in Socio-Antropologie Vizuala, Multimedia si Film genereaza noi resurse inovative pentru Cunoasterea Sociala si Exprimarea Vizuala a acesteia.

Potentialul acestei cooperari valorifica latențele inca neexplorate ale vizualitatii, unul din cele mai eficiente procese creative ale societatii contemporane.

CINEIMPACT este initiata de profesionisti din domeniile științelor sociale, media, arte vizuale si film (Ger Duijzings – prof. in Antropologie Sud-Est Europeana – Universitatea din Regensburg, director al Urban Laboratory – University College of London, realizator de filme documentare experimentale),  Cristian Robert Velescu – prof. dr. UNArte, istoric de arta, autor al studiului “Avangardă şi modernităţi”, Mihai Coman – fondator al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, coordonator scoala dr., co-autor al “Media Anthropology”, Ionuț Pițurescu – dr. in Sociologie si Antropologie Vizuală, coordonator Centrul de Inovare, Dezvoltare și Producție de Film, regizor al filmului “Căutare”- Romania, 30 min, premiul secțiunii “Quinzaine des Realisateurs” la Festivalul de Film de la Cannes; Vintilă Mihăilescu – şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice SNSPA, coordonator școala dr., autor al ”Socio hai-hui” și “Antropologie. Cinci introduceri” ). Impreuna cu tutorii care vor coordona modulele teoretice si practice pe parcursul anului academic, vor fi oferite o serie de master-class-uri sustinute de catre tutorii invitati Thomas Ciulei (regizor, producator, director de imagine, laureat a numeroase premii internationale), Ada Solomon (producatoare a numeroase filme premiate international, Ursul de Aur – Berlinale IFF, premiul Eurimages pentru co-productie al Academiei Europene de Film), Corneliu Porumboiu (regizor, producator, realizatorul unor filme premiate in sectiunile “Un certain regard” si “Cinefondation” la Festivalul de Film de la Cannes), Alexandru Solomon (regizor, producator, director al festivalului “One World”, detinator a numeroase premii internationale), Peter Crawford (consultant, profesor de Antropologie Vizuala – University of Aarhus, Freie Universitat Berlin, Australian National University).

In caruselul zilnic al „realitatilor” noastre construibile si deconstruibile, platforma independenta propune o re-echipare a intelegerii fiecaruia dintre noi cu instrumente creative conforme universurilor comunicationale actuale.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s