Aplicatie deschisa la Aristoteles Workshop

Thierry Garrel, fost șef al departamentului de film documentar al canalului ARTE, Franța, va fi principalul expert al AW11. Aplicați până pe 20 iulie, aici: http://bit.ly/29kJWSB

Thierry Garrel, former head of the Documentary department at ARTE, France, will be the main expert during the theoretical part of Aristoteles Workshop. Apply by July 20th, here: http://bit.ly/29kJWSB

ARISTOTELES WORKSHOP (AW) is a training and development center dedicated to foster a new generation of creative documentary filmmakers around the world. Established in 2006, with substantial material and spiritual support from the French/German cultural TV channel arte, AW is truly a unique training program, offering both a hands-on approach and a continuous tutoring system.

12 participants will be selected on the basis of a dossier (credentials, demo reels, and recommendations). Participants should express an avid interest in learning and doing television the arte way. The ideal composition of the group is that of young documentary filmmakers, writers, producers, directors, DPs, and editors. During this thorough television workshop, the participants, divided in four groups, will be guided through each and every step of the documentary production.

Established and respected professionals will help the participants translate their own ideas into fresh, ground breaking documentaries.

While the emphasis will mainly be on the content, the workshop will also benefit of the latest High Definition TV technologies and techniques.

AW will provide accomodations, production and post production equipment and facilities. In the end each group will have to deliver a half-hour documentary ready for broadcast and entirely marketable.

Dezvoltare Creativă: Cineimpact Câmpulung Muscel

Afis Cineimpact general
In Muscel e-o pasiune la elevi şi tineret
Toţi fac poze şi filmează, o clădire, un portret.
Dacă încă nu v-aţi lămurit,
O să scriu mai explicit:
 
Campania CINEIMPACT vine să scuture Câmpulung de praf, să facă ţăndări inhibiţii şi să zgâlţâie balamale creative! Dacă eşti gamer pe Instagram şi îţi pulsează Tumbler-ul de impulsuri fotografice nu cred că mai are rost să stai pe gânduri să te înscrii. Concursul intitulat “Povestesc vizual ce consider valoros în comunitatea mea”, are menirea să te facă să dai scroll la lunile de fotografii şi video-uri pe care le păstrezi în telefon şi să incepi sa creezi ceva intr-adevar valoros. Important e să spui o poveste, prin fotografie sau prin film, în care să arăţi că nicăieri nu-i ca acasă!
Fără limită de vârstă, comunitatea locală are cuvântul! Să le arătăm hateri-lor că în Câmpulung e treaba serioasă, Aşteptăm lucrări care să promoveze patrimoniul local: construit, natural sau uman. Dacă fotografia e punctul tău forte, ăsta poate fi momentul tău de glorie! Înscrie-te la secţiunea Foto-Povestiri şi trimite între 3 şi 10 fotografii însoţite de 1-5 fraze care sa ne spuna o poveste locală. Acelaşi principiu se aplică şi starurilor Youtube sau videografilor amatori, pentru secţiunea Video-Povestiri. Învârte într-o poveste un clip de 1-3  minute cu un text narativ de 3-6 fraze şi convinge-i pe toti că viaţa în Câmpulung se trăieşte pe covorul roşu.
 
Ca să nu iti misti ochii si mintea degeaba, Cineimpact premiază cele mai bune poveşti vizuale! Aleşi de un juriu de profesionisti, semifinaliştii o să rupă gura târgului printr-o expoziţie de promovare în Bucureşti şi în alte orase . Mai cu moţ, cei mai tari participanţi din fiecare categorie o să mai bage-n buzunar la sfârşitul zilei cursuri, excursii şi premii oferite de Cineimpact. 
 
Şi-am încălecat pe-o şa,
Şi v-am spus poveste-aşa.
 
Tu ce poveste o să spui?

FABRICA DE REALITATE – cinema documentar la Studioul „Alexandru Sahia” (1950-1989) 12 ​ ​

Inființat la începutul anilor 50 pe post de ‘fabrică de realitate’ a României socialiste, Studioul Alexandru Sahia a funcționat vreme de patru decenii conform mandatului politic al imersiei în realitatea – obligatoriu fierbinte – a perioadei. Producția studioului a inclus o varietate de sub-genuri factuale, de la jurnalul de actualități la documentarul de autor, și de la documentarul convențional de propagandă politică la formule efemere de factual precum filmul promoțional turistic sau cel industrial de protecția muncii.

Astăzi, când memoria socială a comunismului combină registrul traumatic cu versiuni hibride, adesea nostalgice, ale memoriei recente, revizităm arhiva Sahia pentru a reflecta asupra intersecției ideologie-practică documentară și asupra relevanței acestor filme pentru privirea contemporană.

Mai multe detalii aici

Academia Cineimpact: Uniti Filmăm !

 –

Uniți Filmăm!

participare vizuală la problemele cotidiene ale societății

Brief Manifest: 

Filmul ca soluție care ne poate uni 

 
 
“Febra alegerilor a trecut. “Revoluția bunului simț” abia începe. Entuziasmul participativ a avut succes. Un moment bun pentru construirea sentimentelor de comuniune și comunitate. În aceste condiții supercalifragilistice ar trebui totuși să ne intrebăm și noi ca lelea Maria: “And now what?!“ Cum putem sprijini acest moment pe termen mediu și lung, nu doar pe termen scurt. După o zi plină de entuziasm, ce facem până la următoarea astfel de zi? Sentimentul de comunitate poate să devină usor doar un sentiment “de moment“. Conform experiențelor anterioare, poate să dispară la fel de repede cum a apărut. Atunci, ce facem ?
Treaba noastră ce facem! Toți știm mai bine decat toți. Iar povestea asta pare fara de sfarsit. Unii se trezesc. Altora li se face greață. Mulți protestează. Din păcate unii împotriva altora. Imaginările stânga-dreapta-sus-jos ne dezbină. Politicienii ne unesc. În sentimente de ură și dispreț, deseori reciproc. Și totuși, momentul alegerilor nu poate fi trăit și altfel? Indiferent dacă e prea scurt sau prea lung, ajungem mereu să-l pierdem printre degete. Cum ajunge momentul “alegerilor” să fie mereu un fel de “moment-căciulă” pe care ori ne-o fură cineva, ori ne-o furăm singuri?
 –
E minunat că ne trezim. Dar e util să ne trezim zilnic – constant, coerent, corelat. După atâta vreme, momentul “alegerilor” ar putea să ne fie în sfarșit de folos. L-am putea trăi ca rit de trecere, de maturizare socială. Oricât de adulți ni se pare ca suntem! E momentul ideal pentru a realiza cât de importante sunt instrumentele pe care le avem la dispoziție. Și pentru a ne maturiza în folosirea lor. Aceste instrumente sunt utilizate de alții cu mult succes. Oare nu e momentul să le folosim si noi la fel de eficient? 
Cum putem începe oare să alegem sau să facem ca alegerile noastre să conteze în fiecare zi? Poate că exercițiul alegerii ne-ar deveni mai prietenos dacă ar avea o continuitate mai bună decât cea electorală”.
Poveștile vizuale sunt instrumente tot mai puternice de înțelegere, exprimare sau schimbare socială. Similar cu eforturile de a scrie un text, a face film și a crea imagini cu sens înseamnă de fapt a face cele mai bune alegeri… alegeri vizuale optime, în condiții dificile. Pentru cei care practică acest exercițiu, el seamănă mai mult sau mai puțin cu viața. În non-ficțiune, dacă ai ratat momentul optim, de multe ori nu mai ai cum să-l refaci la fel de bine, orice ai face si oricum ai filma ulterior. Tocmai din acest motiv, filmul și multi-media bazate pe non-ficțiune pot avea o putere extraordinară. Ne ajută în raportarea noastră la fapte și personaje reale. Ne ajută mai ales în înțelegerea realităților noastre puțin cunoscute, puțin mediatizate, care au nevoie să fie povestite. Buna vizualizare a problemelor ne ajută în identificarea soluțiilor. 
Crearea unei povești vizuale despre viața reală are aceleași exigențe ca și crearea unei noi realități. În non-ficțiune ca și în viața de zi cu zi, orice moment ratat este irepetabil. Trebuie să învățăm “să nu ratăm momentul”. Si să reușim asta în mod constant, coerent, corelat. Uitându-ne la atomizarea socială din ultimii ani, această nevoie a devenit tot mai acută. Pentru a răspunde acestei nevoi a fost creată CINEIMPACT – Academia de Film, Cross-Media și Dezvoltare Socio-Vizuală. Pentru cei care vor să exprime cinematic poveștile neștiute ale oamenilor. Povești de la firul ierbii, capabile să schimbe vieți sau să bucure. Capabile să ajute oamenii să (se) înțeleagă mai bine. Să fie mai conștienți de ei înșiși și unii de alții. Și apoi să decidă ce vor. E foarte important ca oamenii să afle și să înțeleagă poveștile celorlalți. Această înțelegere îi poate uni. Comunicarea a devenit în ziua de azi un exercițiu nu numai social, ci și vizual. De când avem tehnologii foarte avansate, viața a devenit o avalanșă de “imagini” construite, manipulate, dedicate mai puțin oamenilor, cât consumului. A devenit ușor să spui o poveste, dar nu e ușor deloc să spui o poveste cu impact real. CINEIMPACT sprijină depănarea și depanarea poveștilor, folosind tehnologia în avantajul nostru, nu împotriva noastră. Trăim în era omului vizual, un “homo visualis” care receptează, acționează și creează diferit de omul generațiilor anterioare. E necesar să ne adaptăm. E necesar să învățăm să scriem și în imagini așa cum scriem în cuvinte. Imaginile și cuvintele au devenit astăzi un întreg socio-vizual. Acest întreg organic, care ne poate schimba viața atât în rău, cît și în bine, merită mai mult decât îi acordăm noi la răstimpuri. Haideți să ne regîndim potențialele, așa cum pot fie ele eficientizate azi – împreună: Științele Sociale, Artele Vizuale și Cinematografia, dedicate convergent reprezentărilor vizuale ale non-ficțiunii. Aceste instrumente de cunoaștere și producție, puse la lucru împreună, ne pot ajuta să ținem pasul cu noile noastre posibilități. Haideți să nu mai ratăm nici un moment al alegerilorMai ales acum cînd, intr-adevăr, e treaba noastră ce facem. A nimănui altcuiva!
 –
 fragment din textul “Film-making ca Decision-making 
 
 

Uniți Filmăm! este o inițiativă civică de îndemn la acțiune participativă în fiecare zi, de vot sau obișnuită. Acest program educational vă propune descoperirea numeroaselor teme din București și din țară, care au nevoie să fie povestite în forme capabile să creeze impact social. Filmmakeri, antropologi, artiști, jurnalisti, activiști sau creatori vizuali, pasionați de exprimarea lumii în care trăim în filme documentare și proiecte multi-media isi pot dezvolta competentele cinematice participand la cursurile Academiei de Film, Cross-Media și Dezvoltare Socio-Vizuală – CINEIMPACT

Află cum poți devenii un bun povestaș vizual al ideilor tale pe pagina 

Anului Academic 2014-2015

 –
 
Animatie:  POPIXAR Animation Studio, Augustin Pop
Muzica: Milea, Ada Milea feat. Bond theme

ZILELE FILMULUI GERMAN 

Joi, 6 noiembrie, ora 20.00, va fi proiectat in cadrul Zilelor Filmului German DER FALL CHODORKOWSKI (CAZUL HODORKOVSKI, film documentar, 2008-2011, 116’)  in regia lui Cyril Tuschi.

Un exemplu clasic de film curajos care nu se dă bătut pînă nu duce ceea ce are de făcut până la capăt: “În 25 octombrie 2003, trupele speciale ruse iau cu asalt avionul privat al lui Mihail Hodorovski – unul din cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia este arestat pentru corupție și evaziune fiscală, imediat după ce acesta se poziționase public pro-occidental și împotriva lui Putin. Având suspansul unui thriller politic, documentarul lui Cyril Tuschi abordează ascensiunea și căderea lui Hodorovski. Tuschi realizează, din 180 de ore de material înregistrat, un studiu fascinant al situației politice din Rusia. Subiectul este unul deosebit de exploziv, iar drumul parcurs până la publicare a fost unul anevoios, materialele video fiind furate de mai multe ori. De altfel, Tuschi a declarat că, dacă ar fi știut unde va ajunge cu acest proiect, probabil că nu s-ar fi apucat de el. Mihail Hodorovski a fost eliberat în 2013, înainte de termen, după ani de detenție în închisori și lagăre de muncă, iar în prezent trăiește în exil în Elveția. Cyril Tuschi a studiat mai întâi filosofie și abia apoi regie, la Academia de Film Baden-Württemberg, în Ludwigsburg. DER FALL CHODORKOWSKI a avut premiera în 2011, la Berlinală, și a generat o serie de dezbateri internaționale.”

DUPĂ FILM VA URMA O DISCUȚIE CU REGIZORUL CYRIL TUSCHI, INVITAT IN CADRUL ZILELEOR FILMULUI GERMAN LA BUCUREȘTI.

Mai multe detalii puteți găsi aici

Granada Center at University of Manchester Course

Invitation to  SHORT COURSE of ETHNOGRAPHIC DOCUMENTARY

Applications for the Short Course in Ethnographic Documentary are open. The course will take place between 22 June and 3 July 2015 and is addressed to beginners who want to learn the technicalities of camera use, editing and sound recording, applied to the specific perspective of ethnographic documentary.

The course will be led by Lorenzo Ferrarini with classes and workshops by Granada Centre staff Paul Henley, Rupert Cox, Angela Torresan and Andrew Irving. No previous filmmaking experience is required.

UPDATE 1: the earlybird fees for the course are set as follows until 30 November 2014:

  • Students and concessions (unemployed, University of Mancehster staff): £950
  • Standard fee: £1150
  • Professors: £1350

MORE DETAILS cAN BE FOUND HERE

FILM AND VISUAL ANTHROPOLOGY SUMMER SCHOOL

FILM AND VISUAL ANTHROPOLOGY SUMMER SCHOOL

2 – 17 August 2014, Campulung Muscel, Vila Golescu

Creative Documentary, Visual Anthropology, Experimental Cinema

15 days of film production for 15 selected filmmakers

5 films made by 5 film project teams

1 award for best film project

Regular Dead-line for the submission of applications:

27 June 2014

În perioada 2-17 August 2014, Academia Socio-Vizuală invită pasionații de adrenalină creativă la LONGOCAMPO DOX – Film and Visual Anthropology Summer School, o școală de vară internațională, dedicată inovării în domeniile filmului documentar și antropologiei vizuale. Bungee jumping-ul socio-vizual va avea loc in regiunea liminală Câmpulung-Muscel, suspendată la intersecția dintre ruralul old-fashion și urbanul post-industrial.

Activitățile școlii de vară vor avea loc în conacul familiei Golescu, un spațiu cu o personalitate complexă, aproape ireal și în același timp ideal pentru a inspira regîndirea realităților care îl înconjoară. Arealul de cercetare și dezvoltare a proiectelor de film va fi concentric conacului Golescu: integrînd un țesut social cu un patrimoniu divers, ofertant vizual și mustos narativ.

Detaliile despre Longocampo Dox puteti gasi aici.

English version detailed information can be found here.

longo card

Binger FilmLab: Filmmaking in the Digital Age

 

Apel deschis pentru proiecte de film, 10-14 June, Amsterdam,Olanda, Dead-line: 5 May

 

În prezentele contexte și cerințe din peisajul internațional de film, Filmmaking in the Digital Age este un excelent atelier care explorează efectul digitalizării asupra practicilor – continut, productie, finantare si distributie – de film și media.

Atelierul pune accentul pe noile oportunități și metode de lucru.

5 zile de program hands-on ofera echipelor de film – producător și script=writer / director – acces la actualizarea informatiilor din domeniu. Atelierul acoperă diverse unghiuri si dezbate inovarea și impactul digitalizării în mass-media. Evenimentul oferă realizatorilor de film, profesioniștilor creative-media, artiștilor, policy-maker-ilor și jurnaliștilor o introspecție în evoluțiile relevante din industria de film internațional și practica de artă / media.

Programul cuprinde cursuri dimineata si proiectii seara. Mai multe informații despre cursuri aici.

binger

Fellows Program: Rezidente la MIT Open Documentary Lab Boston

 

MIT Open Documentary Lab deschide un apel pentru aplicații la Programul Fellows. Programul găzduiește un număr limitat de distinși artiști, tehnologi creativi și oamenii de știință care doresc să se ocupe intens de noile tehnici si tehnologii de storytelling ale filmului documentar, într-un mediu de colaborare și interdisciplinaritate.

MIT Open Documentary Lab cauta oameni care imping granitele narative ale documentarului digital, ale impactul său social și care produc studii originale in acest domeniu.

Dead-line: 1 Aprilie 2014

Mai multe detalii aici

 

Open Documentary Lab at MIT